Τι πραγματικά γνωρίζουμε για τους ωκεανούς;
Ειρηνικός, Ατλαντικός, Ινδικός, Αρκτικός ή Βόρειος Ωκεανός και Ανταρκτικός ή Νότιος Ωκεανός. Αρχικά βέβαια ήταν τρεις, αλλά στη συνέχεια προστέθηκαν οι δύο των πόλων της Γης.
Το όνομα Ωκεανός προέρχεται από τον ομώνυμο μυθικό θεό της Ελληνικής Μυθολογίας και καθιερώθηκε ιστορικά από τον Ηρόδοτο. Οι Ωκεανοί καλύπτουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της γης, αν και έχουμε καταφέρει να εξερευνήσουμε μόνο το 5% από αυτούς. Φανταστείτε λοιπόν πόσα πράγματα δεν γνωρίζουμε για τις τεράστιες αυτές θαλάσσιες επιφάνειες….
Ας δούμε ορισμένα «μυστικά» των Ωκεανών, τα οποία ίσως οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε.
-Τα τελευταία 100 χρόνια το επίπεδο της θάλασσας αυξάνεται μεταξύ 1 και 2,5 χιλιοστών ετησίως. Ο φόβος των επιστημόνων είναι πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον και τότε, πολλές παράκτιες πόλεις στον κόσμο θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα.
-Ο πυθμένας των Ωκεανών, μας είναι άγνωστος, αφού το 95% αυτών είναι ανεξερεύνητο. Οι ωκεανοί καλύπτουν έκταση 361 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της γήινης επιφάνειας. Έχουν συνολικό όγκο 1.340 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα και το μέσο βάθος τους είναι 3.711 μέτρα (σχεδόν τα μισά από τα παγκόσμια θαλάσσια ύδατα έχουν βάθος άνω των 3.000 μέτρων).
-Η μεγαλύτερη οροσειρά του πλανήτη βρίσκεται… μέσα στο νερό. Η μεγαλύτερη αλυσίδα βουνών διασχίζει τρεις από τους σημαντικότερες ωκεανούς. Τον Ατλαντικό, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό. Είναι γνωστή με το όνομα Mid – Oceanic Ridge και το μήκος της συνολικά είναι πάνω από 56.315 χιλιόμετρα. Όσο για τις κορυφές της, είναι ψηλότερες από τις Άλπεις!
-Υποβρυχίως υπάρχει το 94% όλης της ζωής στη Γη! Είμαστε απειροελάχιστοι σε σχέση με τους υδρόβιους κατοίκους του πλανήτη μας. Μάλιστα πολλά είδη ζουν στους Ωκεανούς εκατομμύρια χρόνια τώρα.
-Από τη Σελήνη είναι ορατός ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, ο οποίος βρίσκεται στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας. Αποτελείται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, ενώ το μήκος του ξεπερνά τα 2.600 χιλιόμετρα.
-Ο άνθρωπος είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη θαλάσσια ζωή. Ρίχνουμε στους Ωκεανούς τρεις φορές περισσότερα απορρίμματα από τα ψάρια που αλιεύονται κάθε χρόνο! Είναι τρομακτικό πως τα τελευταία 10 χρόνια, περισσότερα από 6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου έχουν χυθεί κατά λάθος στη θάλασσα. Το αποτέλεσμα; Νεκρό ένα μεγάλο μέρος της θαλάσσιας ζωής αλλά και προβλήματα για εμάς τους ίδιους που αφορούν κατά κύριο λόγο την υγεία μας.
-Το βαθύτερο σημείο στον Ωκεανό είναι η τάφρος των Μαριανών (Mariana Trench), η οποία βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό βόρεια των Μαριάνων νήσων (Marianna Islands). Έχει μέγιστο βάθος 10.923 μέτρων. Ερευνήθηκε πλήρως το 1951 με το βρετανικό ναυτικό σκάφος, "Challenger ΙΙ" που έδωσε το όνομά του στο βαθύτερο μέρος της τάφρου Challenger Deep.