Παυλοπέτρι : Μία αρχαία βυθισμένη πόλη στη Λακωνία
Το Παυλοπέτρι είναι μικρή νησίδα απέναντι από την ομώνυμη παραλία δίπλα στο χωριό Βιγκλάφια και απέναντι από την Ελαφόνησο, στη Λακωνία. Στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την κατοίκηση της περιοχής από αρχαιότατους χρόνους.
Θαλαμωτοί αρχαίοι τάφοι στην ακτή Παυλοπέτρι με τα σμαραγδένια νερά, λαξευμένα σκαλιά, κιβωτιόσχημοι αρχαίοι τάφοι πάνω στην ομώνυμη νησίδα απέναντι.
Βυθισμένη ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την νησίδα η αρχαία πόλη των Βοιών. Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πόλεις η οποία αναδημιουργήθηκε ψηφιακά με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Το Παυλοπέτρι υπήρξε μια πόλη με άριστη ρυμοτομία και με ένα πολύ καλά κατασκευασμένο οδικό δίκτυο! Εντυπωσιακό εύρημα, το πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης του νερού που περιλάμβανε κανάλια και υδρορροές. Διώροφες οικίες, σπίτια με αυλές, πλατείες , δημόσια κτήρια και μνημεία συνέθεταν μία αστική πόλη και μάλιστα την εποχή του Χαλκού!
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια πόλη με όλα τα παραπάνω και προσπαθούν να δώσουν μια απάντηση στο ερώτημα «γιατί αυτή η πόλη βυθίστηκε;» Οι θεωρίες είναι τρεις: Η πρώτη έχει να κάνει με τη στάθμη της θάλασσας που ανέβηκε αρκετά ώστε να καλύψει το Παυλοπέτρι. Η δεύτερη θεωρία «μιλάει» για υποχώρηση του εδάφους και η τρίτη για ένα τσουνάμι που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.
"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου", δήλωσε ο Dr.John Henderson, καθηγητής υποθαλάσσιας αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Nottingham, που ξεκίνησε τις έρευνες στην περιοχή το 2009.
Το βυθισμένο Παυλοπέτρι εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1967 από τον αρχαιολόγο Nik Fleming του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου του Southampton.
Παρακολουθήστε ένα ειδικό αφιέρωμα του BBC για τη πόλη κάτω από τα κύματα!