Πως σχηματίστηκαν τα Μετέωρα;
Tα θεόρατα βράχια των Μετεώρων δεσπόζουν επιβλητικά κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και μας αποκαλύπτουν όλο τους το μεγαλείο αιώνες τώρα. Ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο αλλά και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας.
Στην θέα των ιερών βράχων μένεις έκθαμβος από την μεγαλοπρέπεια του γιγάντιου πέτρινου συμπλέγματος. Πώς όμως σχηματίστηκαν οι «πύργοι» όπως τους αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής;
Γεωλόγοι και ιστορικοί από όλον τον κόσμο έχουν αναζητήσει από παλιά την απάντηση χωρίς να έχει δοθεί ακόμη απόλυτα τεκμηριωμένη εξήγηση. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σχετικές αναφορές από αρχαίους Έλληνες ιστορικούς και γενικά καμία πληροφορία από αρχαίες πηγές.
Η θεωρία του Γερμανού καθηγητή της γεωλογίας Alfred Philippson εξακολουθεί να είναι η περισσότερο αποδεκτή. Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι την εποχή που η Θεσσαλία καλυπτόταν από νερό, έπεφταν στην υδάτινη έκταση της μεγάλες πέτρες και ασβεστολιθικά πετρώματα από ένα μεγάλο ποταμό.
Με αυτά τα υλικά δημιουργήθηκε ένας δελτοειδής συμπαγής κώνος, που όταν τελικά έφυγαν τα νερά, αυτός παρέμεινε στην θέση του. Κατά τον Τριτογενή Αιώνα, όταν δημιουργήθηκαν οι οροσειρές με κορμό την οροσειρά της Πίνδου, ο κώνος αποκόπηκε από την συμπαγή του μάζα δημιουργώντας μικρότερους και ανάμεσά τους την κοιλάδα του Πηνειού ποταμού. Οι επόμενες γεωλογικές μεταβολές κυρίως με την διάβρωση από τον άνεμο και την βροχή, έδωσαν στους κώνους την σημερινή τους μορφή.
Άξιο θαυμασμού το πώς χτίστηκαν οι μονές πάνω στους επιβλητικούς βράχους. Τα πρώτα μοναστήρια κτίστηκαν με πολλή δεξιοτεχνία κατά τον 14ο αιώνα. Από τότε ορθώνουν το ανάστημά τους στις κορυφές των βράχων δίνοντας την εντύπωση ότι αποτελούν το φυσικό τους τελείωμα. Η ανάβαση παλαιότερα γινόταν με σκαλωσιές στηριγμένες σε δοκάρια σφηνωμένα στους βράχους, με δίχτυ και αργότερα με ανεμόσκαλες. Σήμερα οι επισκέπτες χρησιμοποιούν τις σκάλες που λαξεύτηκαν στα βράχια, εξασφαλίζοντας μία άνετη και ασφαλή ανάβαση στα μοναστήρια.
Χειρόγραφα, αργυρές λειψανοθήκες, Ευαγγέλια, φορητές εικόνες, Σταυροί με Τίμιο Ξύλο καθώς και πολύτιμα βυζαντινά έγγραφα είναι κάποια από τα μουσειακά εκθέματα, που ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει.
Τα Μετέωρα, έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως Μνημείο Πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μέσα από αυτή την κληρονομιά, μοναχοί πορεύονται αιώνες τώρα ακολουθώντας τα βήματα των πρώτων Πατέρων τους, σμιλεύοντας την πίστη τους με ταπεινοσύνη και προσευχή, ενώ πλήθος προσκυνητών κατακλύζει το μοναδικό δημιούργημα της φύσης.