Τα Λιχαδονήσια ρίχνουν το γάντι στην Καραϊβική
Ίσως οι περισσότεροι να μην τα γνωρίζουμε όμως υπάρχουν, είναι στην Ελλάδα και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από γνωστούς εξωτικούς προορισμούς.
Είναι τα Λιχαδονήσια, μια ανάσα από τη Λιχάδα της Βόρειας Εύβοιας και απέναντι από τα Καμένα Βούρλα. Μία συστάδα νησιών που οι ντόπιοι αποκαλούν Σεϋχέλες και που πήραν το όνομά τους (όπως λέει ο μύθος) από τον υπηρέτη του Ηρακλή, Λίχα.
Σύμφωνα με την μυθολογία, η γυναίκα του Ηρακλή η Δηιάνειρα, πιστεύοντας πως ο σύζυγός της την απατά του έστειλε με τον Λίχα έναν δηλητηριασμένο χιτώνα. Υποφέροντας από τους πόνους ο Ηρακλής άρπαξε τον Λίχα και τον πέταξε στη θάλασσα. Τα κομμάτια του έπεσαν γύρω από το ακρωτήριο Κήναιο, και ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια.
Τα νησάκια αυτά είναι δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας και αποτελούν έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό. Χρόνια πριν κατοικούνταν, σήμερα όμως είναι ακατοίκητα και χαρακτηρίζονται προστατευόμενοι οικολογικοί χώροι. Η Μανολιά και η Στρογγυλή είναι τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος και ακολουθεί η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βάγια και μερικά ακόμα μικρότερα που ονομάζονται ποντικονήσια.
Μαύρη ηφαιστειακή πέτρα, πράσινο σε συνδυασμό με τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, ένας βυθός εξαιρετικά πλούσιος με αρκετά παλιά ναυάγια αλλά και με ερείπια τειχών που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των καταδυτών. Τα απομεινάρια ενός αρχαίου οικισμού, μία γραφική εκκλησία, μία οργανωμένη παραλία με όλα τα απαραίτητα και μία φύση που μαγεύει είναι αυτά που κάνουν τα Λιχαδονήσια να μοιάζουν με παράδεισο.
Η συστάδα αυτή των υπέροχων νησιών που «κολυμπούν» στην ασφαλή αγκαλιά του Ευβοϊκού, αποτελεί ιδανικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις.