Η μουσική στη ζωή μας...
Όπως είχε πει και ο Bob Marley «…ένα καλό της μουσικής είναι πως όταν σε χτυπάει δε νιώθεις πόνο».
Η μουσική όχι μόνο δεν «πονάει», αλλά έχει και την ικανότητα να θεραπεύει σύμφωνα με τους ερευνητές. Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal, αναφέρει πως οι επιδράσεις της μουσικής στον ανθρώπινο οργανισμό μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες για την θεραπεία διαφόρων εξαρτήσεων αλλά και της κατάθλιψης!
Εκτός από την απόλαυση και την συγκίνηση που προσφέρει η μουσική, διαθέτει και τις… θεραπευτικές της ιδιότητες:
- Μας βοηθάει να ξεχάσουμε (έστω και για λίγο) ότι μας προβληματίζει.
- Εμπνέει την δημιουργικότητά μας, αφού ακούγοντας ένα τραγούδι ο εγκέφαλος το επεξεργάζεται και αυτό τον κάνει να βρίσκεται σε μεγαλύτερη εγρήγορση.
- Η μουσική ρυθμίζει την αναπνοή μας και μειώνει την αρτηριακή μας πίεση. Σύμφωνα με τον Dr. Peter Sleight του πανεπιστημίου της Οξφόρδης «…η μουσική μπορεί να ανακουφίσει το άγχος, να βελτιώσει την αθλητική απόδοση, να βελτιώσει την κυκλοφορία σε ασθενείς με νευρολογική διαταραχή με εγκεφαλικό επεισόδιο ή νόσο του Πάρκινσον».
- Η μουσικοθεραπεία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στη διαδικασία της θεραπείας του εθισμού.
- Μας χαλαρώνει και βοηθάει να εργαστούμε καλύτερα. Μάλιστα πολλοί χειρουργοί την ώρα των επεμβάσεων ακούν την αγαπημένη τους μουσική, ενώ φαίνεται πως ακόμη και ο ασθενής είναι πιο χαλαρός, χρειάζεται λιγότερη αναισθησία και ανακάμπτει πιο γρήγορα μετά την επέμβαση.
- Αποτελεί ένα από τα καλύτερα παυσίπονα! Βρετανική μελέτη στο Journal of Advanced Nursing αποκαλύπτει πως η μουσική μπορεί να μειώσει τον χρόνιο πόνο έως και 21%. Αποτελεί μία απόσπαση της προσοχής δίνοντας στον ασθενή μια αίσθηση ελέγχου. Το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες οι οποίες καταπολεμούν τον πόνο.
- Η μουσική βοηθάει τα πρόωρα βρέφη και τα νεογνά να συντομεύουν το χρόνο παραμονής τους στις θερμοκοιτίδες και να αναπτύσσονται καλύτερα.
Είναι γεγονός ότι η μουσική σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου επιδρά επάνω σε αυτήν και την επηρεάζει κατευναστικά ή θεραπευτικά.