Δείτε το ταξίδι της αφρικανικής σκόνης όπως το παρουσιάζει η NASA
Αφρικανική σκόνη...
Στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά το φαινόμενο αυτό το οποίο μας επισκέπτεται τακτικά, προκαλώντας μας δυσφορία αλλά και αρκετή... γκρίνια. Το πέπλο της σκόνης που καλύπτει διάφορες περιοχές της χώρας μας, δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα και περιορισμένη ορατότητα ενώ είναι και επικίνδυνο για την υγεία μας.
“Το εν λόγω όμως φαινόμενο μπορεί να έχει και ευεργετικό χαρακτήρα”, ισχυρίζεται η NASA, η οποία μελετά την αφρικανική σκόνη και το...ταξίδι της, χρησιμοποιώντας το Cloud-Aerosol Lidar and Infrared Pathfinder Satellite Observation, ή αλλιώς CALIPSO.
Από το 2007 έως και το 2013 η NASA συγκέντρωσε στοιχεία για τη μεταφορά της σκόνης από την έρημο Σαχάρα, καταλήγοντας σε συμπεράσματα που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Κάθε χρόνο μεταφέρονται 182 εκατομμύρια τόνοι σκόνης από την Σαχάρα προς τη Δύση, διασχίζοντας συνολικά 1600 μίλια πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ περίπου 27,7 εκατομμύρια τόνοι σκόνης βρίσκουν νέο “σπίτι” στον Αμαζόνιο. Στο ταξίδι της αυτό η αφρικανική σκόνη μεταφέρει φώσφορο, ο οποίος προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και φυσικό λίπασμα στα φυτά του Αμαζονίου.
Η NASA βασιζόμενη στις πληροφορίες που έχει συλλέξει από τον δορυφόρο CALIPSO, μας προσφέρει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την διαδρομή της αφρικανικής σκόνης μέσα από ένα video που δημιούργησε ψηφιακά το Scientific Visualization Studio.