Γιατί η διάρκεια της Άνοιξης μειώνεται κάθε χρόνο;
Καθώς περνούν τα χρόνια, συνεχίζεται η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της άνοιξης, η οποία φέτος θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι.
Εδώ και χιλιάδες χρόνια η άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ τον χρόνο που χάνει, τον κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.
Φέτος, η Παρασκευή 20 Μαρτίου ήταν τυπικά η πρώτη μέρα της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο όπου ανήκει και η Ελλάδα, ενώ παράλληλα ήταν και η πρώτη μέρα του φθινόπωρου στο νότιο ημισφαίριο.
Στο πέρασμα του χρόνου, η άνοιξη θα συνεχίσει να χάνει χρόνο από το καλοκαίρι και ο χειμώνας από το φθινόπωρο, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς, το έτος 3.000 το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο θα είναι δύο ημέρες μεγαλύτερο από την άνοιξη και περίπου πέντε ημέρες από το χειμώνα.
Είναι γεγονός ότι οι τέσσερις εποχές του χρόνου δεν έχουν την ίδια διάρκεια, καθώς το φετινό καλοκαίρι θα διαρκέσει 93,65 ημέρες, ενώ η άνοιξη 92,76 ημέρες. Ακολουθεί το φθινόπωρο με 89,84 ημέρες και τελευταίος σε διάρκεια ο χειμώνας με 88,99 ημέρες.
Οι εποχές οφείλονται στην κλίση του άξονα περιστροφής της Γης κατά περίπου 23,5 μοίρες, με συνέπεια κάθε ημισφαίριο επί έξι μήνες να κλίνει περισσότερο προς τον Ήλιο ή αντίστροφα να απομακρύνεται από αυτόν.
Ο βασικός λόγος που η άνοιξη γίνεται μικρότερη διαχρονικά είναι ότι ο ίδιος ο άξονας περιστροφής της Γης μετακινείται (το φαινόμενο της «μετάπτωσης» στην αστρονομία).
Η άνοιξη ολοκληρώνεται με το θερινό ηλιοστάσιο, αλλά λόγω της μετάπτωσης, το σημείο στην τροχιά της Γης όπου ο πλανήτης μας φτάνει το θερινό ηλιοστάσιο μετακινείται οριακά κάθε χρονιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο η άνοιξη να τελειώνει και το καλοκαίρι να αρχίζει λίγο νωρίτερα.
Σε βάθος χρόνου η διαφορά θα είναι κάτι παραπάνω από αισθητή, όμως σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές στη διάρκεια των εποχών είναι κάθε χρόνο τόσο μικρές, ενώ προς το παρόν δεν πρέπει να μας ανησυχούν και να μας προβληματίζουν.