Η NASA ετοιμάζει το ισχυρότερο τηλεσκόπιο που υπήρξε ποτέ!
Μπορεί πριν από μερικές ημέρες το Hubble Space Telescope να γιόρτασε τα 25α γενέθλιά του στο...διάστημα, η NASA όμως μαζί με τους διεθνείς συνεργάτες της, δεν επαναπαύονται και ετοιμάζουν ένα ακόμα πιο ισχυρό εργαλείο, ώστε να παρατηρήσουν βαθύτερα και ουσιαστικότερα το σύμπαν.
Το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ, ονομάζεται James Webb Space Telescope και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο να εκτοξευθεί με μία αποστολή το 2018. Θα είναι 100 φορές ικανότερο από το Hubble ώστε να δώσει την ευκαιρία στους αστρονόμους να συλλέξουν πληροφορίες για τους πρώτους γαλαξίες που σχηματίστηκαν στο πρώιμο σύμπαν.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η NASA: «Το JWST θα μπορεί να δει ακόμα και 200 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang» ενώ περιγράφει το νέο τηλεσκόπιο ως «...μία ισχυρή μηχανή του χρόνου με υπέρυθρη όραση που μπορεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια για να δει τους πρώτους αστερισμούς και γαλαξίες να σχηματίζονται στο σκοτάδι στο πρώιμο σύμπαν».
Το James Webb Space Telescope ζυγίζει 6,4 τόνους ενώ το βασικό κάτοπτρο έχει διάμετρο 6,5 μέτρα και είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό του Hubble. Πρόκειται να εξοπλιστεί με τέσσερα όργανα συμπεριλαμβανομένων καμερών (το κλείστρο της κάμερας θα μπορεί να παραμείνει ανοιχτό για πολύ μεγάλα διαστήματα) και φασματόμετρων που μπορούν να συλλάβουν εξαιρετικά ασθενή σήματα, ενώ χάρη στις υπέρυθρες δυνατότητες θα μπορεί να παρατηρήσει ιδιαίτερα μακρινά σώματα και εξωπλανήτες.
Σε αντίθεση με το Hubble το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, το JWST θα πάει ακόμα πιο μακριά, σε ένα σημείο με το όνομα L2, από το LaGrange Point, 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα στο διάστημα.
«Θα ακολουθεί τη Γη γύρω από τον Ήλιο, στην πραγματικότητα ο Ήλιος είναι το επίκεντρο της τροχιάς του», εξηγεί ο Matt Greenhouse που ασχολείται με την ολοκλήρωση του τηλεσκοπίου.
Το James Webb Space Telescope, αν δεν προκύψουν προβλήματα, αναμένεται να εκτοξευθεί από την Γαλλική Γουιάνα τον Οκτώβριο του 2018 με την βοήθεια ενός πυραύλου Ariane 5, ο οποίος θα κατασκευαστεί από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.