Πέντε ελληνικές περιοχές εντάσσονται στα «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO»
Η Εκτελεστική Επιτροπή της UNESCO, στην προσπάθειά της να προβάλει τις περιοχές και τα φυσικά πάρκα με ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά, αποφάσισε να προτείνει τη δημιουργία των Γεωπάρκων που σκοπό έχουν τη διατήρηση και την προβολή της γεωλογικής κληρονομιάς της κάθε περιοχής.
Τα Γεωπάρκα είναι περιοχές με σημαντική γεωλογική κληρονομιά, πλούσιο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, οι οποίες μέσα από την προστασία της φύσης και την εκπαίδευση συμβάλλουν στην αναβάθμιση του τουρισμού και στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.
H δημιουργία του νέου προγράμματος του Οργανισμού για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα (International Geoscience and Geoparks Program) εγκρίθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2015 στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO».
Η παραπάνω απόφαση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και ελπιδοφόρα για τη χώρα μας καθώς ανάμεσα στα 120 Γεωπάρκα από 33 χώρες που εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα, η Ελλάδα διαθέτει ήδη πέντε περιοχές που χαρακτηρίζονται πλέον «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO».
Πρόκειται για το νησί της Λέσβου, την περιοχή του Ψηλορείτη, την περιοχή του εθνικού δρυμού Βίκου – Αώου στην Ήπειρο, το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού στην Αχαΐα και την περιοχή της Σητείας.
Η αναγνώριση από την UNESCO όλων αυτών των περιοχών, προβάλει τον πλούτο και την ιδιαίτερη αξία που έχει η γεωλογική, φυσική και πολιτισμική κληρονομιά των Ελληνικών Γεωπάρκων σε παγκόσμια κλίμακα. Επιπλέον, αναδεικνύει τις μοναδικές ευκαιρίες και δυνατότητες που ανοίγονται μέσω της προβολής και της υπεύθυνης διαχείρισης τους, ώστε να αποτελέσουν κορυφαίους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς για αποδράσεις εξερεύνησης και αναψυχής.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε η πρωτοβουλία για τα Γεωπάρκα αγκαλιάστηκε από όλες τις ηπείρους και καλωσορίστηκε θερμά από το σύνολο σχεδόν των 195 Κρατών Μελών της UNESCO.