choice

Μετρούν ξανά το ύψος του Έβερεστ!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, αυτά δηλαδή που όλοι γνωρίζουμε:
Το Έβερεστ βρίσκεται ανάμεσα στο Νεπάλ και το Θιβέτ, είναι γνωστό και ως Chomolungma που σημαίνει «Θεά Μητέρα της Γης» ενώ το αποκαλούμε επίσης και «Στέγη της Γης».

Το βουνό οφείλει το όνομά του στον Βρετανό George Everest, διευθυντή ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Έρευνας της Ινδίας.
Ο Νεοζηλανδός Sir Edmund Hillary και ο Νεπαλέζος Tenzing Norgay ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που ανέβηκαν στην κορυφή του βουνού στις 29 Μαϊου 1953.

Αυτό που επίσης γνωρίζουμε είναι το ύψος του, το οποίο αγγίζει τα 8.848 μέτρα. Είναι όμως όντως έτσι;

Το Νεπάλ ξεκίνησε διετές πρόγραμμα ώστε να ξαναμετρηθεί το βουνό καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για το πραγματικό ύψος του. Οι αμφιβολίες αυτές γεννήθηκαν μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στο Νεπάλ το 2015, όταν οι δορυφόροι έδειξαν ότι η πανύψηλη βουνοκορφή έχασε ύψος μερικών χιλιοστών ή ακόμα και εκατοστών!

Για τα επόμενα δύο χρόνια λοιπόν, επιστήμονες με ειδικά όργανα θα προχωρήσουν σε μετρήσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε τρεις περιοχές γύρω από το βουνό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν και τι έχει αλλάξει. Μάλιστα το Υπουργείο Έρευνας του Νεπάλ ανέφερε πως είναι πιθανόν το βουνό να έχει μετατοπιστεί γεωγραφικά εξαιτίας του σεισμού, ενώ για το κόστος του πλάνου αναφέρουν πως θα πλησιάσει τα 1,35 εκ. δολάρια.