Σε πόσες ημέρες μία συμπεριφορά γίνεται συνήθεια;
Όλοι μας διαθέτουμε αρκετές. Άλλες τις χαρακτηρίζουμε «καλές» και άλλες «κακές». Ο λόγος; Για τις συνήθειες.
Τι είναι όμως η συνήθεια; Η λέξη «συνήθεια» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια συμπεριφορά η οποία επαναλαμβάνεται μέσα στο χρόνο σε συστηματική βάση και όχι συνειδητά.
Είναι μία «τυποποιημένη συμπεριφορά» που συνήθως μας βοηθάει να εξοικονομούμε χρόνο, αφού για να ενεργήσουμε δεν χρειάζεται πρώτα να σκεφτούμε και να αναλύσουμε αυτό που πρόκειται να κάνουμε.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πολλές από τις συνήθειές μας «εξυπηρετούν» βαθύτερες ανάγκες μας κυρίως συναισθηματικές. Για παράδειγμα, για πολλούς καπνιστές το τσιγάρο ισούται με την αποφόρτιση από το άγχος, ενώ η υπερβολική κατανάλωση φαγητού – και κυρίως ζάχαρης - συνδέεται συχνά με ανασφάλεια και συναισθήματα θλίψης.
Το να αλλάξει φυσικά μία συνήθεια απαιτεί πολλή και σκληρή δουλειά από τον ενδιαφερόμενο. Μια εδραιωμένη συμπεριφορά χρειάζεται προσπάθεια και επιμονή προκειμένου να εκλείψει και να μην επιστρέψει ποτέ.
Και αν αναρωτιέστε πόσες ημέρες χρειάζονται για να γίνει μία συμπεριφορά συνήθεια, ο ψυχολόγος Jeremy Dean έρχεται για να δώσει την απάντηση. Αφού μελέτησε διάφορες ιστοσελίδες με περιεχόμενο ψυχολογίας και συμβουλευτικής, βρήκε την απάντηση, η οποία μάλιστα είναι και πολύ συγκεκριμένη: 21 ημέρες!
Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά αυτός ο αριθμός ημερών είχε εφαρμογή σχεδόν στα πάντα. Από το να ξεκινήσει κάποιος να γυμνάζεται μέχρι να αρχίσει δίαιτα. Φυσικά «στόχοι» πολύ πιο δύσκολοι, χρειάζονται περισσότερο χρόνο μέχρι να παγιωθούν και να γίνουν συνήθεια. Αλλά οι 21 ημέρες είναι το πρώτο σκαλοπάτι για τους περισσότερους που επιλέγουν να αποκτήσουν μία «καλή» συνήθεια.
Γεγονός πάντως είναι ότι οι συνήθειες που έχουμε επηρεάζουν σημαντικά την υγεία μας, την παραγωγικότητά μας, την οικονομική ασφάλεια και την ευτυχία μας. Καιρός λοιπόν κάποιες συνήθειες να προσπαθήσουμε να τις αλλάξουμε και να υιοθετήσουμε κάποιες άλλες που μόνο καλό θα μας κάνουν.
Άλλωστε, όπως είπε και ο Αριστοτέλης: «Είμαστε αυτό που κάνουμε επαναλαμβανόμενα».