Δελφοί : Μύθος και ιστορία!
Πάνω από τον Κορινθιακό κόλπο, στους πρόποδες του Παρνασσού και σε ένα υποβλητικό φυσικό τοπίο γεμάτο από έλατα, βρίσκεται το ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας!
Οι Δελφοί, ο ομφαλός της γης, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου.
Για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού. Η «φωνή» των Δελφών ήταν η απόλυτη οδηγήτρια δύναμη για τους Έλληνες. Οι χρησμοί της ιέρειας του μαντείου, της Πυθίας, ερμηνεύονταν από τους ιερείς του Απόλλωνα και ακολουθούνταν πιστά από τους ενδιαφερόμενους. Η φήμη του μαντείου έφθασε στα πέρατα του κόσμου και η έναρξη της λειτουργίας του χανόταν στα βάθη της αρχαιότητας και του μύθου.
Οι Δελφοί αναδείχθηκαν κατά τον έβδομο αιώνα π.Χ., όταν έγινε το κέντρο της Αμφικτιονικής Συμμαχίας. Την περίοδο εκείνη οικοδομήθηκαν οι πρώτοι λίθινοι ναοί, αφιερωμένοι ο ένας στον Απόλλωνα και ο άλλος στην Αθηνά, που επίσης λατρευόταν επίσημα, με την επωνυμία «Προναία› ή «Προνοία› και είχε δικό της τέμενος. Η Αθηνά όμως δεν ήταν η μόνη που λατρεύονταν στους Δελφούς. Σύμφωνα με φιλολογικές μαρτυρίες αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα, λατρεύονταν και η Άρτεμις, ο Ποσειδώνας, ο Διόνυσος, ο Ερμής, ο Ζευς Πολιεύς, η Υγεία και η Ειλείθυια.
Στους αιώνες που ακολούθησαν οι Δελφοί γνώρισαν την καταστροφή αρκετές φορές. Πέρσες, Φωκείς και Γαλάτες κατέλαβαν την περιοχή, έκλεψαν, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν. Η παρακμή του μαντείου επήλθε με το φιλοσοφικό κίνημα του ορθολογισμού τον 3ο αι. π.Χ. Πάντως το τυπικό στη λειτουργία του έμεινε αναλλοίωτο έως το 2ο αι. μ.Χ., την εποχή του Αδριανού. Το οριστικό τέλος στη λειτουργία του μαντείου ήρθε το 394 μ.Χ. με διάταγμα του βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α΄.
Με την επικράτηση του Χριστιανισμού οι Δελφοί έγιναν έδρα επισκοπής αλλά στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ εγκαταλείφθηκαν όταν οι Σλάβοι λεηλάτησαν την περιοχή, η οποία είχε την ατυχία να χτυπηθεί και από πολλούς καταστρεπτικούς σεισμούς. Πολύ αργότερα πάνω στα ερείπια του αρχαίου ιερού χτίστηκε ένα ολόκληρο χωριό, το Καστρί .
Οι Γερμανοί ήταν που ξεκίνησαν τις έρευνες στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών το 1860. Το 1891 οι Γάλλοι κατάφεραν να αποσπάσουν από τη Ελληνική Κυβέρνηση έγκριση για διεξαγωγή συστηματικών ερευνών. Την εποχή εκείνη ξεκίνησε η λεγόμενη «Μεγάλη Ανασκαφή» αφού πρώτα απομακρύνθηκε το χωριό Καστρί. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως εντυπωσιακά ευρήματα, ανάμεσα στα οποία και περίπου 3.000 επιγραφές, που αποκαλύπτουν διάφορες πτυχές του αρχαίου δημοσίου βίου. Πραγματοποιήθηκαν αναστυλώσεις και αποκαταστάσεις μνημείων, όπως για παράδειγμα ο βωμός των Χίων, ο ναός του Απόλλωνα και η θόλος.
Τα πιο σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών είναι:
Ο δωρικός περίπτερος ναός του Απόλλωνα, ο Θησαυρός των Αθηναίων, ο βωμός των Χίων, η στοά των Αθηναίων, το θέατρο, το στάδιο, το γυμνάσιο, η Kασταλία πηγή και η Θόλος.
Μία επίσκεψη στους Δελφούς φυσικά θα πρέπει να περιλαμβάνει και μία βόλτα από το Αρχαιολογικό Μουσείο, με τα αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας. Εκεί θα συναντήσει κανείς και διάσημα εκθέματα όπως το άγαλμα του Ηνιόχου, τους Διόσκουρους ή το μαρμάρινο άγαλμα του Αντίνοου.
Η ευρύτερη περιοχή είναι ιδανική για τουρισμό αφού διαθέτει τουριστική υποδομή και πανέμορφη θέα. Η σύγχρονη πόλη των Δελφών, η Ιτέα, η Άμφισσα, Αράχοβα αλλά και το Γαλαξίδι αποτελούν προορισμούς που σίγουρα αξίζει να επισπευτεί κανείς.