Άντρες- Γυναίκες: Διαφέρουμε και στους εφιάλτες μας!
Στο Πανεπιστήμιο του Montreal, ερευνητές ασχολήθηκαν με μια νέα μελέτη πού είχε σαν στόχο να καταγράψει τις σκοτεινές λεπτομέρειες αλλά και τα συναισθήματα που συνδέονται με τους εφιάλτες.
Στην συγκεκριμένη έρευνα κύριο πρότυπο αποτέλεσαν τα ημερολόγια ονείρων ενώ απορρίφτηκαν άλλες αξιολογήσεις, όπως ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις ως ανακριβείς αναφορές, λόγω της εύθραυστης φύσης της ανάκλησης των ονείρων, καθώς και της μνήμης και των προκαταλήψεων.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από 572 συμμετέχοντες να καταγράψουν τα όνειρα τους για δύο έως πέντε εβδομάδες καθώς επίσης να προβληματιστούν με τα συναισθήματά τους κατά τη στιγμή της καταγραφής. Οι ερευνητές όρισαν τους εφιάλτες σαν τα δυσάρεστα όνειρα που υποχρεώνουν τους συμμετέχοντες να διακόψουν τον ύπνο τους και σαν άσχημα αυτά που δεν προκαλούσαν τους συμμετέχοντες να ξυπνήσουν.
Μετά από ανάλυση 9.796 ημερολογίων, τα αποτελέσματα ήταν 253 εφιάλτες και 431 άσχημα όνειρα πού αναφέρθηκαν από 331 συμμετέχοντες.
Η πλειοψηφία των ατόμων πού είχαν εφιάλτες, ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν κάποιο είδος φυσικής επιθετικότητας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό είχε να κάνει με την άμεση επίθεση στην σωματική ακεραιότητα του συμμετέχοντα από κάποιον άλλον, αλλά και βίωμα καταστάσεων όπως δολοφονίας, απαγωγής και σεξουαλικής επίθεσης.
Κυρίαρχο θέμα για τα άσχημα όνειρα αλλά και μεγάλο για τους εφιάλτες, αποτέλεσε
η διαπροσωπική σύγκρουση μεταξύ δύο ατόμων με προσβολές, ταπεινώσεις, εχθρότητα, απιστία, απόρριψη και ψέματα. Η ανικανότητα επίτευξης ενός στόχου, τα λάθη και η δυσκολία να μιλήσουνε ήταν το τρίτο πιο δημοφιλές θέμα για τους εφιάλτες και τα άσχημα όνειρα.
Οι εφιάλτες γενικά ήταν πιο έντονοι συναισθηματικά και όπως ήταν αναμενόμενο το
συναίσθημα του φόβου ήταν συχνά αναφερόμενο τόσο στους εφιάλτες όσο και στα άσχημα όνειρα.
Τέλος, κοινό γνώρισμα και των δύο η αντίθεση με την καθημερινή ζωή. Οι γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να έχουν εφιάλτες που σχετίζονται με τις διαπροσωπικές συγκρούσεις, ενώ οι άντρες είχαν εφιάλτες πιο συχνά για φυσικές καταστροφές καθώς και με πολέμους.