Οι αινιγματικές πυραμίδες της Τενερίφης
Πυραμίδες υπάρχουν σε πολλά μέρη της γης και πάντα προκαλούν το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Στην ανατολική πλευρά της νήσου Τενερίφη, ανασκαφές που έγιναν την δεκαετία του 80 στην κοιλάδα Guimar έφεραν στο φώς έξι πυραμίδες.
Οι αρχικές εκτιμήσεις και αναφορές ήθελαν τις πυραμίδες να αποτελούν στοίβες από πέτρες που έβρισκαν οι αγρότες όταν έσκαβαν τα χωράφια τους. Παράλληλα, άρθρο σε τοπική εφημερίδα που έκανε λόγο για μυστηριώδεις πυραμίδες στο σύμπλεγμα των Κανάριων νήσων, δέχτηκε έντονες επικρίσεις και αποδοκιμασίες από πολλούς αρχαιολόγους.
Οι φωτογραφίες της περιοχής κίνησαν το ενδιαφέρον του Νορβηγού μελετητή Thor Heyerdahl ο οποίος στο παρελθόν είχε κάνει εκτεταμένες έρευνες για τις πυραμίδες της Tucume στο Περού. Ο εξερευνητής κατά τη διαμονή του στο νησί διαπίστωσε πολλές ομοιότητες στην κατασκευή τους με αντίστοιχες πυραμίδες που συνάντησε στο Μεξικό, το Περού, καθώς και στην αρχαία Μεσοποταμία.
Οι πυραμίδες είναι χτισμένες πάνω από το επίπεδο του εδάφους από πέτρες λάβας και χωρίς τη χρήση συγκολλητικού υλικού, ενώ η κάθε μια από αυτές αποτελείται από πέντε επίπεδα ορθογώνιου σχήματος. Το ύψος τους φτάνει και τα 12 μέτρα.
Ο τρόπος κατασκευής τους μας παραπέμπει στις πυραμίδες που έχτισαν οι Αζτέκοι και οι Μάγιας και το γεγονός ότι στο σύνολο των Κανάριων νήσων δεν υπάρχουν πουθενά πέτρες ηφαιστειακής προέλευσης, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουν μεταφερθεί από άλλη μακρινή περιοχή.
Όλες οι πλευρές των πυραμίδων είναι προσανατολισμένες αστρονομικά ενώ με τη βοήθεια μιας σκάλας στη δυτική πλευρά τους έχεις τη δυνατότητα να ακολουθήσεις τον ανατέλλοντα Ήλιο κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Οι πυραμίδες αποτελούν μέρος του Εθνογραφικού Πάρκου του Guimar όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να θαυμάσουν πολλά έργα κεραμικής, ζωγραφικής καθώς και υπέροχες αυτόχθονες μάσκες από την παράδοση του νησιού.