choice

Εσείς διαθέτετε συναισθησία;

Υπάρχουν άνθρωποι που ζούν μόνιμα σε έναν πολύχρωμο κόσμο με τη δυνατότητα να γεύονται τις λέξεις, να βλέπουν χρώματα όταν σκέφτονται αριθμούς και οσμές
από αρώματα να ντύνουν τις μουσικές τους.

Αυτή η «μυστήρια» σύνδεση μεταξύ των αισθήσεων ονομάζεται συναισθησία και προσφέρει σε κάποιους ανθρώπους τη δυνατότητα να βιώνουν και να αντιλαμβάνονται πιο πλούσια και διαφορετικά τον κόσμο γύρω τους.
Ο ερεθισμός και μόνο μίας αίσθησης προκαλεί την αντίδραση μιας άλλης, με αποτέλεσμα οι συναισθητικοί άνθρωποι να μπορούν να νιώθουν και να δημιουργούν από την συνεργασία των παραπάνω αισθήσεων.

Συμφώνα με τον Dr.V.S.Ramachandan από το Πανεπιστήμιο του San Diego της Καλιφόρνια, η συναισθησία συναντάται σε 1 άτομο ανά 2.000 και δεν αποτελεί σύμπτωση ότι ανάμεσα στους συγγραφείς και τους καλλιτέχνες είναι περισσότερο συνηθισμένη. Καλλιτέχνες όπως ο Ρώσος Wassily Kandinsky και ο Ολλανδός Piet Mondrian παρέμειναν πιστοί αναζητώντας αναλογίες ανάμεσα στη ζωγραφική και τη μουσική, ενώ μέχρι σήμερα ο φωτογράφος David Hockney δημιουργεί θεατρικά σκηνικά παντρεύοντας ήχους και χρώματα.

Στο έντυπο New Scientist δημοσιεύτηκε έρευνα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Καλιφόρνια, όπου προέκυψαν ενδιαφέρουσες μαρτυρίες και εντοπίστηκε αριθμός ανθρώπων που άκουγαν ήχους όταν κοιτούσαν εικόνες. Οι λέξεις ανάλογα με τη σημασία τους αποκτούσαν το αντίστοιχο χρώμα, ενώ ο κάθε ήχος σκορπούσε και τη δικιά του μυρωδιά.

Το 1735 ο Γάλλος ιερωμένος Louis Bertrand Castel κατασκεύασε το πρώτο όργανο χρωμάτων στον κόσμο, όπου το κάθε πλήκτρο του ήταν καλυμμένο με χρωματιστή ταινία. Όταν κάποιος πατούσε τα πλήκτρα, δέσμες φωτός έβγαιναν από τις ανάλογες ταινίες και το χρώματα εμφανίζονταν σε μια "οθόνη".

Το ενδιαφέρον για τη σύνδεση των ήχων με τα χρώματα μας πηγαίνει στην ελληνική αρχαιότητα, όταν οι φιλόσοφοι ερευνούσαν την χροιά (το χρώμα της μουσικής) σαν φυσική ποιότητα που μπορούσε να υπολογιστεί ποσοτικά.

Πρώτος ο Πυθαγόρας το 530π.Χ. είχε αναφερθεί σε μία πιθανή συνύπαρξη των αισθήσεων, εφαρμόζοντας μαθηματικούς νόμους για τους μουσικούς τόνους, διατυπώνοντας πως ότι γίνεται αντιληπτό με τις αισθήσεις γύρω μας στη φύση είναι φτιαγμένο από δονήσεις.

Στις μέρες μας οι τύποι της συναισθησίας είναι άφθονοι πάνω στα χρώματα, τα συναισθήματα, τη μουσική, τις γεύσεις, τις μυρωδιές, το άγγιγμα, τη θερμοκρασία και οι επιστήμονες ερευνώντας ανακαλύπτουν συνεχώς περισσότερα είδη.