Γιατί κοιμόμαστε λιγότερο όταν έχει πανσέληνο;
Πανέμορφη, μαγευτική και σαγηνευτική η πανσέληνος, αλλά το «γεμάτο» φεγγάρι είναι γνωστό ότι μας αναστατώνει.
Ερευνητές της ιατρικής Ακαδημίας Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Gothenburg με επικεφαλής τον Michael Smith, διαπίστωσαν ότι η φάση της Σελήνης επηρεάζει τον ανθρώπινο ύπνο.
Όταν υπάρχει πανσέληνος οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να κοιμηθούν περισσότερο από τα υπόλοιπα βράδια, ενώ ο ύπνος τους διαρκεί 25 λεπτά λιγότερο. Μάλιστα οι άντρες φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από ότι οι γυναίκες.
Να σημειωθεί ότι η μειωμένη διάρκεια του ύπνου δεν σχετίζεται με την αυξημένη φωτεινότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά με τη μεταβολή που υφίσταται το βιολογικό ρολόι από τη Σελήνη.
Όπως επισημαίνει και ο Dr. Michael Smith «Πρέπει το βιολογικό ρολόι μας να επηρεάζεται από το φεγγάρι, όπως συμβαίνει με τον καρδιακό ρυθμό. Προς το παρόν αυτό παραμένει υπόθεση που πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες, προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα».
Τις ημέρες της πανσελήνου μειώνεται κατά 30% η δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον βαθύ ύπνο και αυτό δημιουργεί αναστάτωση. Σε αντίθεση όμως με τις νύχτες που έχει ολόγιομο φεγγάρι, οι άνθρωποι έχουν καλύτερης ποιότητας ύπνο κάθε φορά που υπάρχει νέα σελήνη.
Προηγούμενες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τις νύχτες με πανσέληνο τα όνειρα που βλέπουμε είναι περισσότερα από ότι συνήθως, ενώ επίδρασή τους είναι εντονότερη.
Οι επιστήμονες αποδίδουν την επιρροή της πανσελήνου στο γεγονός ότι στη διάρκειά της ο εγκεφαλικός φλοιός γίνεται πιο ευαίσθητος στα εξωτερικά ερεθίσματα, με την επίδραση αυτή να είναι σαφώς πιο έντονη στους άνδρες.
«Ο σεληνιακός κύκλος φαίνεται ότι επηρεάζει τον ύπνο, ακόμη και όταν το άτομο δεν "βλέπει" το φεγγάρι και δεν έχει επίγνωση της φάση που βρίσκεται αυτό. Μάλιστα, μερικοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη Σελήνη», σημειώνουν οι επιστήμονες.