Γνωρίζετε το νησί των Σπηλαίων;
Τη γνωρίζουμε ως “νησί των σφουγγαράδων” και η αλήθεια είναι πως η Κάλυμνος είναι παγκοσμίως γνωστή ως διεθνές κέντρο επεξεργασίας και εμπορίας σφουγγαριών, με παράδοση εκατοντάδων χρόνων.
Το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων, αποτελεί αγαπημένο προορισμό για όσους επιλέγουν εναλλακτικές διακοπές. Με την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της, θεωρείται ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της αναρρίχησης, της κατάδυσης, της ορεινής πεζοπορίας και της σπηλαιολογίας!
Η βραχώδης σύνθεση των καλύμνιων πετρωμάτων, έχει συντελέσει στη δημιουργία αρκετών σπηλαίων με αξία είτε αρχαιολογική, είτε γεωλογική λόγω των σχηματισμών των πετρωμάτων τους.
Ένα από τα σημαντικότερα, βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού Πόθια και ονομάζεται "Το Σπήλαιο της Κεφάλας". Με έναν μακρύ διάδρομο 103 μέτρων στολισμένο με τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον των σπηλαιολόγων.
"Το Σπήλαιο των Επτά Παρθένων", είναι χαρτογραφημένο και βρίσκεται στην περιοχή του Φλασκά. Πήρε την ονομασία του από τις θρυλικές επτά παρθένες που κρύφτηκαν στο σπήλαιο για να γλυτώσουν από την επίθεση των πειρατών και εξαφανίστηκαν. Από τότε πολλοί κάτοικοι ισχυρίζονται πως ακούνε απόκοσμες φωνές και συχνά βλέπουν παρουσίες στο σπήλαιο. Στο εσωτερικό του έχουν ανακαλυφθεί διάφορα αναθήματα και αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ υπάρχει και μια μικρή λίμνη με πέτρινα σκαλιστά σκαλοπάτια.
Στην είσοδο του μικρού λιμανιού της Ρίνας στο Βαθύ, συναντάμε "το Σπήλαιο στο Δασκαλειό". Σε αυτό ανακαλύφθηκαν άφθονα ευρήματα που μαρτυρούν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα στο σπήλαιο ξεκίνησε από τα τέλη της Νεολιθικής Εποχής και συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού και κατά τους Γεωμετρικούς Χρόνους. Παλαιότερα το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους για την άμυνα του νησιού, καθώς βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού.
Κάτω από το μοναστήρι των Αγ. Πάντων στην Πόθια, υπάρχει "το Σπήλαιο Χοιρομάνδρε"ς το οποίο χρησιμοποιήθηκε για στέγαση αλλά και ως τόπος λατρείας. Σε αυτό ανακαλύφθηκαν ευρήματα κυρίως Νεολιθικής εποχής, όπως επίσης και πολλά όστρακα τα οποία χρονολογούνται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους.
Από τα σπήλαια του νησιού που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος είναι αυτό κοντά στο χωριό Σκάλια. "Το Σπήλαιο στα Σκάλια" ή αλλιώς" σπήλαιο Αγίου Ιωάννη", περιλαμβάνει φυσικούς σταλακτίτες σε περίεργους σχηματισμούς και έναν εντυπωσιακό διάκοσμο που αποζημιώνει τον επισκέπτη.
Φυσικά, τα σπήλαια της Καλύμνου είναι περισσότερα και είναι στο χέρι σας να τα...ανακαλύψετε!