Σημαντική μείωση της αποψίλωσης του Αμαζονίου!
Το Τροπικό Δάσος του Αμαζονίου με έκταση 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δάση του πλανήτη μας. Η καταστροφή του επιφέρει σημαντικές συνέπειες όχι μόνο στον άνθρωπο και σε κάθε άλλη μορφή ζωής, αλλά και στην ίδια τη Γη.
Πριν από έναν χρόνο η NASA δημοσίευσε μία φωτογραφία η οποία απεικόνιζε πολλαπλές φωτιές να μαίνονται ταυτόχρονα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, όπου για αρκετά χρόνια καίγονται δέντρα προκειμένου να αξιοποιηθεί νέος χώρος για αγροτικούς, υλοτομικούς και πολεοδομικούς λόγους.
Τα τελευταία 50 χρόνια εκτιμάται πως το 17% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου έχει αποψιλωθεί και πλέον φαίνεται πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Βραζιλίας τα τελευταία χρόνια για την προστασία του, άρχισαν να φέρνουν κάποια ελπιδοφόρα αποτελέσματα.
Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και τη δημιουργία αρκετών προστατευομένων περιοχών, η Βραζιλία κατάφερε μέσα σε μία δεκαετία να μειώσει κατά σχεδόν 85% την αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.
Τεράστιες εκτάσεις ορίστηκαν για χρήση ως Εθνικό Πάρκο, θεσπίστηκε ένα moratorium για τη σόγια (καλλιέργεια υψηλής αξίας), ενισχύθηκε η χρήση δορυφόρων για την παρακολούθηση της γεωργίας και της βιομηχανικής δραστηριότητας και αυξήθηκαν οι απασχολούμενοι για την επιβολή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Κάτι επίσης πολύ σημαντικό που κατάφεραν οι Αρχές της χώρας, είναι να ασκήσουν πιέσεις στις πολυεθνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και να τις περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό. Είναι ενδεικτικό ότι συνολικά, ο ρυθμός αποψίλωσης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία είναι πλέον κατά πέντε έκτα μικρότερος σε σχέση με το 2004, σημειώνοντας πτώση από τη μέγιστη τιμή των 27.400 εκκαθαρισμένων τετραγωνικών χιλιομέτρων ανά έτος σε μόλις 4.800.
Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι ο πλουσιότερος βιότοπος του πλανήτη μας παράγει το ένα πέμπτο του οξυγόνου στον κόσμο, θα συνειδητοποιήσουμε πόσο αναγκαία είναι η προστασία του μοναδικού οικοσυστήματός του.