Φιλόδοξο project για την αναβίωση του Κολοσσού της Ρόδου
Μία πρωτότυπη και αξιέπαινη πρωτοβουλία έχουν αναλάβει έξι νεαροί επιστήμονες, καθώς σκοπεύουν να κατασκευάσουν ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, τον Κολοσσό της Ρόδου!
Η ομάδα αποτελείται από τον αρχιτέκτονα Άρη Α. Πάλλα, τον αρχαιολόγο Χρήστο Γιαννά, τον Ισπανό πολιτικό μηχανικό Enrique Fernanzes, τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ombretta Iannone, τον οικονομολόγο Matilda Palla από την Ισπανία και τον Erald Dupi πολιτικό μηχανικό από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι εμπνευστές του φιλόδοξου project, αισιοδοξούν ότι η αναστύλωση του τεράστιου αγάλματος θα προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και πολλά εκατομμύρια ευρώ κέρδος για την τοπική κοινωνία, ενώ θα αναδείξει ξανά τη Ρόδο στον παγκόσμιο χάρτη.
Ο αρχικός Κολοσσός ήταν ένα μπρούτζινο άγαλμα ύψους 33 μέτρων και είχε κατασκευαστεί τον 280 π.Χ. από τον Χάρη τον Λίνδιο, ενώ το νέο άγαλμα του θεού Ήλιου θα ανταγωνίζεται το μεγαλείο του αυθεντικού, καθώς πρόκειται να ξεπερνάει τα 150 μέτρα σε ύψος.
Η κατασκευή της βάσης του νέου Κολοσσού θα είναι μοναδική στο είδος της, θα έχει τη μορφή τρίποδα για μεγαλύτερη σταθερότητα και θα μπορεί να ανταποκρίνεται χωρίς πρόβλημα στις σεισμικές δονήσεις και στους ισχυρούς ανέμους
Στο εσωτερικό του θα υπάρχει μουσείο που θα φιλοξενεί εκατοντάδες αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην αφάνεια λόγω έλλειψης χώρου. Επίσης θα υπάρχει βιβλιοθήκη, πολιτιστικό κέντρο, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό αναμένεται να επανακτήσει τον ρόλο του αρχαίου Κολοσσού ως φάρος, με το φως του να είναι ορατό μέχρι τα παράλια της Τουρκίας.
Ο νέος Κολοσσός θα καλύπτεται ολόκληρος από φωτοβολταϊκά πάνελ ώστε να του παρέχουν ενεργειακή αυτονομία, όπως ο θεός Ήλιος στην αρχαιότητα, που τρέφοταν αποκλειστικά με την ηλιακή ενέργεια.
Όπως ακριβώς ο Κολοσσός κατασκευάστηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στην ειρήνη και την ελευθερία, έτσι και το πολυαναμενόμενο εγχείρημα φιλοδοξεί να διοχετεύσει μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας στις προσδοκίες των επόμενων γενεών.