Ταξίδι από ψηλά στη βυθισμένη «πόλη της Πορφύρας»
Στην περιοχή Μπουζέικα απέναντι από το Πορτοχέλι, υπήρχε η αρχαία πόλη Αλιείς της Αργολίδας η οποία γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση για περίπου 100 χρόνια (468-362π.Χ.).
Η πόλη ήταν ξακουστή για τη σημαντική θέση της Ακρόπολης και του φυσικού λιμανιού της, ενώ οι διαδοχικές συμμαχίες με τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους στην διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου, την είχαν καταστήσει θέατρο συνεχών πολεμικών συγκρούσεων.
Το όνομά της οφείλεται στην κύρια δραστηριότητα των κατοίκων που ήταν η αλιεία και η επεξεργασία των κοχυλιών πορφύρας, ένα όστρακο με χρωστική ουσία η οποία έδινε ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Η πορφύρα ήταν η πιο ακριβή βαφή της αρχαιότητας και την θεωρούσαν ευγενές χρώμα και σύμβολο των θεών και των βασιλιάδων. Στα ομηρικά έπη υπάρχουν συχνές αναφορές στους πορφυρούς βασιλικούς μανδύες του Αγαμέμνονα και του Οδυσσέα, ενώ ο Αχιλλέας εμφανίζεται να χρησιμοποιεί στη σκηνή του πορφυρά καλύμματα.
Οι πρώτες ανασκαφές στην πόλη των Αλιέων έγιναν το 1958 από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ τις δεκαετίες 1960 και 1970 πραγματοποιήθηκε ανασκαφική έρευνα και αποτύπωση από την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών από τα Πανεπιστήμια Indiana και Pennsylvania.
Σήμερα, από την πόλη των Αλιέων σώζεται μέρος της Ακρόπολης, τείχη και κτίσματα που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας καθώς και αρκετά ευρήματα των ανασκαφών (αγάλματα, κοσμήματα, κεραμικά και χάλκινα νομίσματα) που φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου.
Στο παρακάτω video μπορούμε να διακρίνουμε από ψηλά τα τείχη, τις οδούς, τα κτίσματα και τα ερείπια από τους δύο ναούς του Απόλλωνα της βυθισμένης αρχαίας πόλης.