Η έρημος Σαχάρα μετατρέπεται σε όαση!
Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στο σύνολο της οικονομίας και στο φυσικό περιβάλλον είναι πλέον αναπόφευκτες και απειλούν όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής, καθώς και την επιβίωση όλων των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη.
Οι θερμοκρασίες αυξάνονται, οι παγετώνες και το χιόνι λιώνουν, η κατανομή των βροχοπτώσεων αλλάζει ενώ η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.
Θύμα της κλιματικής αλλαγής φαίνεται πως αποτελεί και η έρημος Σαχάρα, καθώς το νότιο τμήμα της ερήμου έχει ξεκινήσει να αποκτά πράσινη βλάστηση, όπως συνέβαινε περίπου 12.000 χρόνια πριν! Τότε δηλαδή που στην περιοχή υπήρχε πολύ πράσινο, λίμνες και ζούσαν εκεί πολλά είδη ζώων ανάμεσα στα οποία ιπποπόταμοι, ελέφαντες και καμηλοπαρδάλεις.
Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια θα σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις που θα δημιουργήσουν εύφορες και πολύβλαστες ζώνες στο νότιο τμήμα ενώ παράλληλα θα συρρικνώσουν σε μεγάλο βαθμό την άγονη έρημο.
Η συρρίκνωση της ερήμου θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια υγεία, καθώς η μεταφορά της σκόνης της ερήμου από τους δυνατούς ανέμους παρέχει με θρεπτικά συστατικά τα νερά του Ατλαντικού ωκεανού, ενώ βοηθάει και στην γονιμοποίηση του Αμαζονίου.
Η μείωση των θρεπτικών συστατικών έχει σαν αποτέλεσμα λιγότερη διαθέσιμη τροφή για το πλαγκτόν, επηρεάζοντας παράλληλα όλα τα ζώα που βρίσκονται στα παραπάνω σκαλιά της τροφικής αλυσίδας.
Ο ρόλος του πλαγκτόν στο περιβάλλον είναι πολύ σημαντικός, καθώς απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα εμποδίζοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Και ενώ τα νέα για το περιβάλλον μετά την παραπάνω διαπίστωση είναι ανησυχητικά, η δυνατότητα καλλιέργειας τροφής στις αφιλόξενες συνθήκες της ερήμου προκάλεσαν ενθουσιασμό στον ντόπιο πληθυσμό.